Aşılama, ya da intrauterin inseminasyon, tedavi amacı ile spermlerin rahim içine bırakılmasıdır. Rahim ağzımızın yapması gereken işlerin laboratuvar tarafından yapılmasıdır aslında. Nedir bu işler? Meni içindeki anormal sperm, seminal plazma ve atıkların temizlenmesi, iyi ve hareketli spermlerin seçilmesi, kapasitasyon(spermlerin dölleme yeteneğini kazanması). Böylelikle rahim ağzımıza ait bir problem varsa ondan kurtulmuş oluruz, daha kaliteli ve sayıca daha fazla sperm rahim iç kısmına geçmiş olur, işlem yumurtamızın çatlama zamanına yakın yapıldığından döllenme şansı daha yüksektir, semen yıkama işlemi sayesinde atık elemanlardan kurtuluruz: seminal plazma, lökosit ve ölü spermler. 
Hangi durumlarda yapılır? Erkek subfertilitesi, açıklanamayan infertilite, kombine yumurtlama ve erkek faktör infertilitelerinde, servikal ve immünolojik infertilitede, seksüel fonksiyon bozukluğu olanlarda.
Aşılamanın yapılmaması gereken durumlar var mı? Evet. Tüpler sağlıklı değilse, genital bölge enfeksiyonu varsa, yumurtalıklar aşırı uyarıldı ise yapılmamalıdır.
Başarı olasılığı doğal gebe kalabilme oranını geçmez, iyi merkezlerde %10-20 civarındadır. 5-6 ayın sonunda bu oran %60’a ulaşabilir, fakat daha sonra artmaz. Doğal döngüde başarı şansı %5’e düşebilir, bazı ilaçlarla %7-10, iğne tedavisi ile %20’ye çıkabilir.

Gebelikte Baş Ağrısı

Gebelikte gözlenen baş ağrılarının üçte ikisi primer bozukluğa bağlıdır. %90 ‘dan fazlasının nedeni migrendir. Kalan üçte birini oluşturan sekonder nedenlerin yarısını da hipertansif bozukluklar oluşturur.

Düşükler

1 – SPONTAN DÜŞÜK Alt karın ağrısı, rahimde kramp tarzı ağrı ve sırt ağrısı Vajinal kanama Gebelik hormonu değerinde istenilen artışın tespit edilememsi Gebelik bulgularının

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Bu nedenle annenin emzirme döneminde beslenmesine fazlaca dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeğin ilk aylarda sadece