Gebelikte sistemik vasküler direnç azalır, kardiak output artar, kan hacmi artar. Buna bağlı olarak böbreklerde glomerul filtrasyon hızı artar, kr respıratuar alkoloz ve hıperventılasyon olur, hiponatremi olur, adh metabolizmasında artış ve polıurı olur.

Gebelikte renal plazma akımı artar  çunku plasentadan relaksın salınımı artar. Böbrekler gebelikte buyur, hidronefroz olur ve bu değişiklikler post partum 4-6w kadar devam eder. Hidronefroz enfeksiyonu arttırır.

Gebelikte serum kreatinini azalır. Gebelikte 0,8mg/dl den fazla olması anormaldir.Fizyolojik hidronefroz 3.tr de %50-90 dır. Uterus büyüdükçe sağa döner, solda sigmoid vardır üreteri korur o nedenle sağda hıdronefrozu daha sık görürüz. Distal üreteri çevreleyen waldeyer kılıfı hipertrofiye uğrar buda hidronefrozu arttırır.

Progesteron üreterin peristaltizmini, tonusunu ve kasılma basıncını düşürür buda hidronefroza katkı sağlar.

Gebelikte taş oluşumuna yatkınlık artar. Çünkü hem staz vardır hem de sodyum, kalsiyum ve ürik asit atılımı artar.

Gebelikte semptomatik taş insidansı %0,2 dır. Erken doğuma, düşük doğum ağırlığına, preeklampsıye, suların erken gelmesine neden olur ve sezeryanla doğumu arttırır.

1cm den küçük taşların spontan düşme oranı %70-80. Konservatif( sıvı ve analjezik) tedavi olmaz ise stend ve nefrostomi planlanır.

 alt üriner sistem enfeksiyonları piyelonefrit gelşimini %20-30 arttırır.

Gebelikte asemptomatik bakterıurı %2-5 oranında olur ve hekiminiz tarafından tedavi edilmelidir. Edilmez ise pyelonefrıt riski artar buda sepsis, hipertansiyon, preeklampsı, erken doğum, düşük doğum ağrılığı, ıugr, ards, erken su gelmesi, perinatal ölüme kadar giden problemlere neden olabilir.

Pyelonefrıtlı gebelerin %20-50 si erken doğum yapar. Patojen %90 e.coli dir.

Gebeler asemptomatık bakteri urı için 12-16w arasında taranmalı.

Dısurı, sık idrara gitme a.sistit bulguları olup mutlak kültür alınmalı.

Boşluk ağrısı, bulantı-kusma, ateş a.pyelonefrıt bulgusu olup idrar kültürü alınmalı yatış ve parenteral tedaviye başlanmalıdır.

Diyaliz ihtiyacı olmayan kronik böbrek hastalığı olan kadınlar gebe kalmamalıdır kontrasepsiyon önerilir.  Eğer gebe kalırlarsa preeklampsi, hipertansiyon, hellp, sga, preterm doğum, sezeryan, düşük oranları artar. Bu gebeler daha sık kontrol edilmelidir. Bu hastalarda verilecek ilaç dozları ayarlanmalıdır.


⚠️ Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin tanı ve tedavi için doktorunuza başvurunuz.

Vajinismus

Nedir?, Nedenleri, tedavi seçenekleri nelerdir? Çiftin problemidir. Çiftlerin beraber katılacağı tedavi olmalıdır. Çift yanılsama içindedir. Vajinismusta: bilinç düşünceler (içimde bomba patlayacak, kilitlenip kalacağız, çok kanamam

Vajinismus-1

Her 10 kadından biri vaginismus sorunu yaşamaktadır. # vajinismus kaderiniz değildir. # vajinismus kadının değil çiftin problemidir. #vajinismusta kasılan vajen kasları değil beyindir. #vajinusmusa korku

Histerektomi

En sık uygulanan jinekolojik işlemlerden biridir. Histerktominin nedenleri çeşitlidir hem bening hem de malign endikasyonlar olabilir. Benign endikasyonlar: semptomatik leıomyomlar, pelvik organ prolapsusu, anormal kanama,