Aslında gebelik planı olan her bayanın diş hekimine rutin kontrole gitmesi ve gebelik öncesinde diş tedavilerini bitirmiş olması bizim arzumuzdur.
Gebelikte diş tedavisi yapılacaksa en uygun dönem ikinci üç aylık dönemdir. Son üç aya gelindiğinde gebeler için uzun süre sırt üstü yatmak zor olacağından, ilk üç ay ise gelişmekte olan bebeğinizin dış etkenlere en duyarlı olduğu dönem olması açısından, çok gerekli değilse ilk üç ay ve son üç ay içerisindeki diş tedavileri doğum sonrasına ertelenmelidir.
Gebelikte mevcut hormonal değişiklik dolayısı ile diş etlerinizde şişme, kolay kanama gözlenebilir. Ancak ağız içi enfeksiyon ya da diş eti hastalıkları var ise erken doğuma bile neden olabilecek bu gibi durumları ancak diş hekimi bakı ve tedavisi ile önleyebilirsiniz.
Diş tedavisi sırasında kullanılan en yaygın lokal anestezik madde lidokaindir ki gebelik kategorisi B’dir, yani gebelikte kullanılabilecek ilaçlar arasındadır. Sizin ağrı hissetmenize engel olacak fakat mümkün olduğunca az anestezik madde enjeksiyonu önerilir. Diş tedavisinde önerilen antibiyotik grupları penisilin ve amoksisilin ve makrolid grubu olup gebelik kategorisi B’dir, yani gebelikte kullanılabilir.
Gebelikte diş filmi çekmek, acil ve çok gerekli durumlar dışında önerilmez. Ancak, tek bir diş filminde alınacak radyasyonun, karın bölgesi korunduğu takdirde, gelişmekte olan bebeğe zarar vermeyeceği de bilinmektedir(ACOG).
Gebelere öneriler:

  • Dengeli diyet ve günde 2 kez dişlerin florlu diş macunu ile fırçalanması,1 kez diş ipi kullanılması
  • Gebelikte rutin diş kontrolü muayenesi ve gerekiyorsa diş temizliği yapılması
  • Diş hekiminize gebe olduğunuzu her vizite hatırlatmanız
  • Acil olmayan diş tedavilerinin ikinci üç aylık döneme, hatta tercihen doğum sonrası döneme ertelenmesi
  • Elektif prosedürlerin(diş beyazlatma,vs…) doğum sonrasına ertelenmesi
  • Diş hekimi koltuğunda bacak bacak üstüne atmadan oturmak ve bacaklardaki dolaşımı bozmamak
  • Rahatlamanıza yardımcı olacak müzik, yastık gibi ekstra isteklerde bulunmanız önerilmektedir

KAYNAKLAR
1.    William’s obstetrics twenty second ed.Cunningham,F.Gary,et al,Ch.41.American Collage of Radiologists, American Dental Association, Planning your pregnancy and birth third ed. The American Collage of Obstetricians and Gynecologists, Ch.7.
2.    Americanpregnancy.org

Gebelikte Baş Ağrısı

Gebelikte gözlenen baş ağrılarının üçte ikisi primer bozukluğa bağlıdır. %90 ‘dan fazlasının nedeni migrendir. Kalan üçte birini oluşturan sekonder nedenlerin yarısını da hipertansif bozukluklar oluşturur.

Düşükler

1 – SPONTAN DÜŞÜK Alt karın ağrısı, rahimde kramp tarzı ağrı ve sırt ağrısı Vajinal kanama Gebelik hormonu değerinde istenilen artışın tespit edilememsi Gebelik bulgularının

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Bu nedenle annenin emzirme döneminde beslenmesine fazlaca dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeğin ilk aylarda sadece