Gebeliğin rahim içinde olması gereken yerin dışında bir yere yerleşmesidir. Ektopik gebelik en sık tubaya yerleşir. Tubada sıklık sırasına göre ampuller,istmik,fimbrial ve interstisyel olarak izlenir. Ektopik gebelikler tuba dışında en sık overlerde olur.

Ektopik gebeliğin en sık bulgusu ağrı ve vajinal kanamadır.

Adet gecikmesi, kanama/lekelenme ve ağrı varsa mutlak ektopik gebelik düşünülmelidir.

B-hcg değeri 20-25 mıu/ml olduğunda idrarda, 5mıu/ml olduğunda serumda pozitifleşir.

Normalde b-hcg değeri 2 günde 2 katına çıkar en azından %50-66 artar. Ektopik gebelik vakalarında bu artışı gözlemlemeyiz.

Normal gebeliklerde progesteron seviyesi genelde 25ng/ml nin üzerindedir ama ektopik gebeliklerde 5ng/ml altında tespit edilir.

Tv usg de yüksek b-hcg değerlerine rağmen trilaminar endometrium görüntüsü ve endometrial kalınlığın 8mm altında olması ektopik gebeliği düşündürür. Ayrıca ultrasonda intrauterin anekoik sıvı koleksiyonu( psödosak) veya desidual kist görünümü tanıyı destekler. Endometrial örneklemede trofoblastlara rastlanmaz.

B-hcg 1500 mıu/ml + ıu sac gözlenmiyor+adnexial kitle var ise ektopik gebeliktir.

Intrauterin kavitede fetal kalp atımı görülmesi ektopik gebeliği dışlayan en önemli bulgudur. Adnexial alanda görülen fetal kalp atımı en spesifik bulgudur.

Laparoskopi en kesin tanı yöntemidir, aynı zamanda cerrahi tedavi olanağı sunar.

Dış gebelik için en sık risk faktörü geçirilmiş pelvik enfeksiyon özellikle klamidyaya bağlı olan pıd. Geçirilmiş tubal cerrahi de en yüksek risk faktörüdür.

Tubal sterilizasyon sonrası ektopik gebelik açısından en riskli dönem işlem sonrası 2 yıldır.

Bir kez ektopik gebelik sonrası tekrarlama riski %12,5 olup 5 kat artmıştır.

Geçirilmiş pelvik veya abdominal cerrahi özellikle appendisit,abse veya post-op infeksiyon ektopik gebelik riskini arttırır.

Tubal hasar yapan endometriozis,tümör,leiomyom,salpinjitis isthmica nodosa ektopik gebelik riskini arttırır.

yani; geçirilmiş ektopik gebelik-tubal cerrahi, gunde 20 den fazla sigara içmek, geçirilmiş pıd-cybh, geçirilmiş habitual abortus, öyküde cerrahi veya medikal abort,infertilite,çoklu partner, daha önceden rıa kullanımı dış gebelik riskini arttırır.

Sterilizasyon, rıa, saf progesteron ile gebe kalınırsa ektopik gebelik ihtimali artarken, kok, depo mpa ve implant ile ektopik artışı izlenmemiştir.

Ektopik gebelik, tubaya,overlere, batın içinde herhangi bir yere,servikse,eski sezeryan yerine yerleşebilir.

Heterotopik gebelik; hem dış gebelik hem de rahim içi gebelik aynı anda vardır. Bu son yıllarda artan ıvf uygulamalarıyla birlikte insidansı artmıştır.

Dış gebelikte plasenta büyüme faktörleri izlenmez, serum kreatin kinaz düzeyi normalden yüksek olur.

Dış gebelik tedavisi medikal veya cerrahi olarak yapılmaktadır. Biz de Ege Kadın Doğum ekibi olarak hastaya göre gerekli olan tedaviyi uygulamaktayız.

Hastamızın hemodinamisi stabilse,heterotopik gebelik yoksa,mide-karaciğer-böbrek-ac hastalığı yoksa, mide ülseri yoksa, emzirmiyorsa, bağışıklık sistemini bozan bir hastalığı yoksa b-hcg düzeyi 5.000 mıu/ml  altında ise metotraksat uygulamayı İzmir kadın doğum olarak tercih ediyoruz.

Ege kadın doğum doktorları olarak hastamızın genel durumu instabl ise, rüptür varsa, servikal veya kornual yerleşimli gebelik varsa cerrahiyi tercih ediyoruz.

Cerrahiyi de yine hastanın durumuna göre laparotomi ve laparoskopik olarak yapabiliyoruz.

Gebelikte Baş Ağrısı

Gebelikte gözlenen baş ağrılarının üçte ikisi primer bozukluğa bağlıdır. %90 ‘dan fazlasının nedeni migrendir. Kalan üçte birini oluşturan sekonder nedenlerin yarısını da hipertansif bozukluklar oluşturur.

Düşükler

1 – SPONTAN DÜŞÜK Alt karın ağrısı, rahimde kramp tarzı ağrı ve sırt ağrısı Vajinal kanama Gebelik hormonu değerinde istenilen artışın tespit edilememsi Gebelik bulgularının

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Bu nedenle annenin emzirme döneminde beslenmesine fazlaca dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeğin ilk aylarda sadece