Vajinal doğum sonrası 500ml; sezaryen doğum sonrası 1000ml kadar kanama normal kabul edilir. Dünya sağlık örgütüne göre 24 saatte 500ml’nin üzeri kanama, fazladır. Hastayı semptomatik hale getirecek kanama; yani çarpıntı ,baş dönmesi, güçsüzlük, terleme, huzursuzluk, solukluk, idrar miktarında azalma, hava açlığı, önemlidir.
Doğum sonrası kanamanın en sık nedeni, atonidir. Atoni, kelime anlamı olarak “tonus kaybı” ya da “kasılma olmaması” anlamına gelmektedir. Normalde hem normal doğum hem de sezaryen sonrası rahim hemen kasılır ve sertleşir. Bu şekilde doğum sonrası aşırı kanama, vücudumuzun normal mekanizmaları çalıştığında, engellenir. Eğer rahim yeterince kasılamazsa ya da hiç kasılmazsa, kanama olur ve bu duruma atoni kanaması denir. Bazen kısa sürede rahim tekrar kasılmaya başlar; bazen de rahimin kasılmaya başlaması için geçen süre uzar.
Doğum sonrası kanama sıklığı %1-5. Gelişmiş ülkelerde sıklık daha yüksektir. Anne ölümlerinin %25-30’undan sorumludur. Atoni, 20 doğumda 1 görülür. Kabaca rahim kas yapısının kasılma kabiliyetini kaybetmesidir. Ani kanama ile kendini gösterir. Rahime dokunduğunuzda gevşek olduğunu hissetmeniz ile tanı konulur.
Nedenleri:

  1. Rahimin aşırı gerilmesi: Daha önce 5’den fazla doğum yapmış olmak, su fazlalığı, iri bebek, çoğul gebelik
  2. Rahimi gevşetecek ilaçlar kullanıyor olmak
  3. Hızlı doğum eylemi
  4. Uzamış doğum eylemi
  5. Doğum indüksiyonu
  6. Koryoamnionit (enfeksiyon)
  7. Halojenli anestezi
  8. Myomlar
  9. Önceki doğumlarında rahimin kasılma ve toplanma yetersizliği öyküsü olması
  10. Plasentanın elle çıkartılması
  11. Obezite
  12. İleri yaş gebeliği (anne yaşının 35 üzerinde olması)
  13. Doğum indüksiyonu
  14. Uterus inversiyonu
  15. Plasenta previa (plasentanın rahim ağzına yerleşmesi)
  16. Rahim içinde zar ya da plasenta kalması
  17. İdiopatik (nedensiz)

Tedavi Yöntemleri Cerrahi ve Cerrahi olmayanlar olmak üzere ikiye ayrılır.Tüm bu tedavi yöntemleri tam teşekküllü hastane koşullarında uygulanır.
Cerrahi olmayan yöntemler.

  • Hekim tarafından rahim içine tampon uygulamak.(bakre balon yada packing), volüm genişletici sıvılar,uterotonik ajanlar, kan ve kan ürünleri uygulanır.

    Cerrahi olan yöntemler ise
  • Hekim tarafından rahme uygulanan dekompresyon süturleri ve gerekirse rahmin alınması

Doğum sonrası kanama yönetiminde amaç hemoglobin değeri 8gr/dl’in trombosit değeri 75bin/dl’nin,fibrinojenin 1gr/l’nin altına inmesini , ptz ve aptt’nin 1,5 kat uzamasını engellemektir. 
Çoğu hastada hiçbir risk faktörü olmadan kanama olduğu unutulmamalıdır. 
Burada önemli olan, hekim ve yardımcı sağlık personeli açısından hızlı müdahale, çabuk ve uygun karar verme, sıkı takip; hasta yakınları ve hasta açısından da hekimin önerilerine direnç göstermemedir. Çünkü anne adayının hayatının söz konusu olduğu bu çok tehlikeli durumda, dakikaların önemi büyüktür.

⚠️ Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin tanı ve tedavi için doktorunuza başvurunuz.

Gebelikte Baş Ağrısı

Gebelikte gözlenen baş ağrılarının üçte ikisi primer bozukluğa bağlıdır. %90 ‘dan fazlasının nedeni migrendir. Kalan üçte birini oluşturan sekonder nedenlerin yarısını da hipertansif bozukluklar oluşturur.

Düşükler

1 – SPONTAN DÜŞÜK Alt karın ağrısı, rahimde kramp tarzı ağrı ve sırt ağrısı Vajinal kanama Gebelik hormonu değerinde istenilen artışın tespit edilememsi Gebelik bulgularının

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Bu nedenle annenin emzirme döneminde beslenmesine fazlaca dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeğin ilk aylarda sadece