Çölyak Hastalığı, genetik olarak duyarlı kişilerde gluten içeren buğday, arpa, çavdar tüketiminin neden olduğu, bağışıklık sistemi uyarılmasına bağlı gelişen otoimmün bir enteropatidir. Sıklıkla kronik ishal, büyüme geriliği, karında şişkinlik, kilo kaybı, zayıflık, demir eksikliği beklenen bulgular olsa da hastalık, sessiz seyredebilir. 
Hastalık; kadın hastalıkları açısından, adet görmeme, erken menopoz, vajinal kanama ile kendini gösterebildiği gibi kısırlık, artmış düşük riski, ölü doğum, intrauterin gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı ve preeklampsi riskinde artışla da birlikte olabilmektedir.
Gebelikte ciddi kansızlık(demir eksikliği), düşük tehdidi, plasenta dekolmanı(plasentanın erken ayrılması), hipertansiyon, erken doğum tehdidi, intrauterin gelişme geriliği(6 kat fazla) gibi riskler, Çölyak Hastalığı olan anne adaylarında artmıştır.
Çölyak Hastalığına bağlı oluşabilecek bu riskler, daha çok tanısı konmamış hastalarda saptanmaktadır. Gluten içermeyen bir diyetle, bu sayılan risklerin hepsi azaltılabilir. Bu hastalarda demir eksikliği, folat, selenyum ve çinko eksikliği, vitamin b1,2,6 ve 12 eksikliği beklendiğinden takipte özellikle takviye edilmesi ve uygun diyet programı uygulanması önemlidir.
KAYNAKLAR
1)    Celiac.org

Gebelikte Baş Ağrısı

Gebelikte gözlenen baş ağrılarının üçte ikisi primer bozukluğa bağlıdır. %90 ‘dan fazlasının nedeni migrendir. Kalan üçte birini oluşturan sekonder nedenlerin yarısını da hipertansif bozukluklar oluşturur.

Düşükler

1 – SPONTAN DÜŞÜK Alt karın ağrısı, rahimde kramp tarzı ağrı ve sırt ağrısı Vajinal kanama Gebelik hormonu değerinde istenilen artışın tespit edilememsi Gebelik bulgularının

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Bu nedenle annenin emzirme döneminde beslenmesine fazlaca dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeğin ilk aylarda sadece