Gebelikte, bebek hareketleri 14-20. haftalar arasında, bu dönemde karın kasları gevşediği için ve artık bebeğiniz bir kütle oluşturduğu için, hissedilmeye başlanır(İlk gebelikte 5.ay civarında, ikinci ve daha sonraki gebeliklerde ise 4.aydan sonra hissedilir). İçinizde gelişmekte olan bir canlının olduğunun daha iyi bir kanıtı olamaz. 
Aslında bebek hareketlerinin hissedilmesi sabırsızlıkla beklense de sonrasında endişeler başlar: “Bebeğim yeterince hareket etmiyor mu?”, “ Çok mu hareket ediyor?”…
Bebek hareketlerinin hissedilmesinde plasenta yerleşiminin de rolü büyüktür. Mesela rahim ön duvarına yerleşmiş olan bir plasenta, bebek hareketlerini maskeleyip daha güçlü hareket oluşturuncaya kadar hissetmenizi geciktirebilir ya da olduğundan daha zayıf hissetmenize neden olabilir.
Erken hareketler, kelebek uçuşması ya da seyirme şeklinde hissedilir. Bebek hareketleri:

  • Zayıf
  • Kuvvetli
  • Yuvarlanma şeklinde sınıflanabilir.

11 haftalık iken tüm uzuvlar beraber hareket eder. Ultrasonografide esneme ve gerilme gözlenebilir.
12 haftalık iken uzuvlar, birbirinden bağımsız ayrı ayrı hareket eder. Sıçrama hareketi görebiliriz.
13 hafta iken ağzını açabilir, parmağını emebilir.
14 hafta iken içinde bulunduğu amniotik sıvıyı yuttuğunu görebiliriz.
15 hafta iken, kol ve bacaklarını şiddetli bir şekilde hareket ettirdiğini görebiliriz. Dürtme ve tekme görebiliriz. Karın cildine dokunmaya yanıt verebilir. 
7.ay civarında hıçkırık hissedebilirsiniz. Yüksek ses ile irkilme hareketi gözlenebilir.
8.ay civarında yer azaldığı için 5. Ve 6.ayda gözlenebilen akrobatik hareketler azalır. Bebeğiniz ayağı ile karnınızı ittiğinde siz de onu itip oyun başlatabilir, bebeğinizle iletişime geçebilirsiniz.
Buarada bebeğinizin de bir birey olduğunu ve hareket ritimlerinin karakteri gibi diğer bebeklerden farklı olacağını unutmayın. Diğer anne adaylarının bebeklerinin hareket şekilleri, ritimleri ya da şiddeti ile kendi bebeğinizinkileri kıyaslamayın, ya da sizin önceki gebeliklerinizle… İçeride aşırı hareketli olması da doğduktan sonra hiperaktif olacağı anlamına gelmez.
Gün içindeki hareketleriniz hem karnınızdaki bebeğin uyumasına hem de sizin, bebeğinizin hareketlerine konsantre olamamanıza dolayısı ile bebek hareketlerini daha az hissetmenize neden olabilir:

  • Gece yattığınızda
  • Atıştırma sonrasında kan şekeri yükseldiğinden
  • Sinirli olduğunuzda adrenalin yükselmesi dolayısı ile bebeğinizin daha hareketli olduğunu hissedersiniz.

Bebek hareketleri 09:00-14:00 arası ve 19:00-04:00 arası fazla hissedilir.
Hareketler, bebeğinizin eklem gelişimini de sağlar. Zamanla zayıf hareketler yerini kuvvetli ve yuvarlanma hareketlerine bırakır. 36-37.haftadan sonra ise tekrar zayıf hareket miktarı artar.
28.gebelik haftasından sonra bebek hareketleri sayılabilir;

  • Gün içinde kendinize 2 kez sakin bir süre ayırın ve bebeğiniz 10 kez hareket edinceye dek bekleyin. Sabah bebek hareketlerinin en az olduğu zaman ve gece en fazla olduğu zaman, hareket sayma için uygun zaman dilimleridir.
  • Eğer 10 hareket, 1 saat içinde oluyorsa sorun yok. 1 saatte daha az hareket ediyorsa atıştırma ya da meyve suyu sonrası 1 saat daha sayıma devam etmeli. 2 saatlik takibe rağmen hareket sayısı az ya da yok ise takip eden hekiminize danışmalısınız.
  • Doğum zamanınız yaklaştıkça ritmik hareketler oluşacak ve takip daha kolay olacaktır. 

2 saatlik takipte hareket sayısında azlık ya da hareket olmaması durumunuzda hekiminizle iletişime geçmenizde fayda var.
Bebek hareketlerinde azalma;

  • Cinsel aktivite sonrası (orgazm sonrası rahimde oluşan kasılmalar dolayısı ile)
  • İkinci 3 aylık dönemde( düzenli ritmik hareket olmayabileceği, bebeğin pozisyonundan dolayı hareket hissedilmeyebileceği ya da uyku sırasındaki hareketlerin hissedilmeyebileceği için)
  • Bebeğin içinde bulunduğu su, az ise
  • Anne adayı şişman ise
  • Anne adayı sigara içiyor ise
  • Anne adayının ilk gebeliği ve sıkı karın kaslarının olması
  • Anne adayının alkol ya da sakinleştirici ilaç kullanıyor olması durumunda gözlenebilir.

Her ne olursa olsun 2 saat içinde 10 hareket sayamıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. 


KAYNAKLAR
1-Whattoexpect
2-Newsmedical.net

Gebelikte Baş Ağrısı

Gebelikte gözlenen baş ağrılarının üçte ikisi primer bozukluğa bağlıdır. %90 ‘dan fazlasının nedeni migrendir. Kalan üçte birini oluşturan sekonder nedenlerin yarısını da hipertansif bozukluklar oluşturur.

Düşükler

1 – SPONTAN DÜŞÜK Alt karın ağrısı, rahimde kramp tarzı ağrı ve sırt ağrısı Vajinal kanama Gebelik hormonu değerinde istenilen artışın tespit edilememsi Gebelik bulgularının

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Bu nedenle annenin emzirme döneminde beslenmesine fazlaca dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeğin ilk aylarda sadece